Organisatie
De pelgrimsroute Wegen met Zegen is in 2020 en 2021 gemaakt. Vanuit de verschillende geloofsgemeenschappen in het routegebied ontstond het idee en de organisatie. Dragende kracht is de projectgroep, met mensen uit de verschillende kerken, elk met een eigen specialiteit en aandachtspunt. Zo zijn er mensen voor communicatie, fondsenwerving, het maken van kaarten, het verzamelen van overnachtingsadressen, het verkrijgen van vergunningen, het schrijven van boekjes, of het vullen van de website.
Nadat de route klaar was, heeft de projectgroep meerdere activiteiten rond de route bedacht. Er zijn nu meerdaagse pelgrimstochten, stadswandelingen langs religieus erfgoed in Nijmegen. In samenwerking met de Jacobskapel in Nijmegen worden er stiltewandelingen en lezingen rond pelgrimeren georganiseerd.
Met enkele basisscholen in de Betuwe waren er in samenwerking met het Sint Jacobsgenootschap dagpelgrimages voor leerlingen van groep 8 van de basisschool.
Meer weten over de projectgroep? Kijk hier verder.
Plekken voor reflectie en ontmoeting
Enkele plekken aan de route zijn speciaal ingericht voor reflectie en ontmoeting.
Pelgrimskapel Antonius van Paduakerk, Nijmegen
Hoewel je de route vanaf iedere plek kunt starten, is het eigenlijke vertrekpunt de Pelgrimskapel bij de Antonius van Paduakerk in Nijmegen. In de kapel kun je de drukte achter je te laten, rustig zitten, een kaarsje opsteken, een steentje meenemen, of iets achter laten in het intentieboek.Als je de hele route hebt gelopen, kun je hier ook je ervaringen en gedachten kwijt.
Voor de pelgrim is er maandelijks een vertrekceremonie in deze kapel. Met de vertrekceremonie wordt de pelgrim op weg gestuurd aan de hand van een tekst, een lied en een reiszegen.
Andere bezinningsplekken op de route zijn Pleisterplaats Ressen, het Dominicanerklooster in Huissen, de Jacobskapel in Nijmegen en de Werenfriduskapel/Parochiehuis in Elst.