Nenny Kegels (73) is één van de leden van de kerngroep van Wegen met Zegen. Ze is vanaf het begin af aan al betrokken via Pleisterplaats Ressen. In de tussentijd heeft ze een lijst met adressen opgesteld waar toekomstige pelgrims kunnen overnachten én heeft ze meegeschreven aan het Pelgrimsdagboek. De volgende stap is het verzorgen van ontbijt voor de pelgrims, samen met de vrouwen van Zij aan Zij.
Nenny over hoe ze betrokken raakte: ,,Naast dat we bij Pleisterplaats Ressen van alles doen voor mensen uit onze gemeenschap, wilden we ook samen met de katholieke kerk iets bedenken wat we samen konden oppakken. Zo ken ik Corné van Iersel van de Antonius van Paduakerk. Ik ken hem via het initiatief Buurt aan Tafel. Er was al langer het idee om van de pastorie van deze kerk een pelgrimshuis te maken. Het leek ons leuk om hierin eventueel samen te werken met Pleisterplaats Ressen en de vrouwen van Zij aan Zij, waar mogelijk, een rol te laten spelen. Dit bleef bij een ideaal. Toen uiteindelijk Wilma, Margreet en Corné het plan hadden opgepakt, ben ik aangesloten.”
Inmiddels staat de droom van een pelgrimsroute en pelgrimshuis redelijk in de stijgers. Een mooi punt om vanuit het idee ‘Buurt aan Tafel’ samen met de vrouwen van Zij aan Zij een keer in de maand voor ontbijt te zorgen. Voor de pelgrims die met een vertrekceremonie aan hun tocht willen beginnen. Nenny hierover: ,, Ik doe al een tijdje vrijwilligerswerk bij de groep en coördineer nu dit initiatief. De vrouwen die straks het ontbijt gaan verzorgen hebben een vluchtelingachtergrond. Ze komen uit Afrikaanse landen, maar ook uit Armenië en Iran. Zij aan Zij zorgt ervoor dat deze vrouwen ergens aan de slag kunnen. Voor corona zorgden ze samen voor bijvoorbeeld catering op feesten. Om ze nu weer een mooie klus te kunnen bieden, mogen ze bij Wegen met Zegen aan de slag. Wat voor hen ook mooi is, vaak zijn ze zelf erg gelovig.”
De groep vrouwen gaat Nenny aan het hart. ,,Deze vrouwen zitten anders de hele dag thuis. Door samen te koken, te cateren of bijvoorbeeld ergens schoon te maken, krijgen deze vrouwen weer iets te doen. Het zorgt ervoor dat ze zich gezien voelen en dat ze een stukje eigenwaarde terug krijgen. Ze voelen zich dan weer nuttig in de samenleving, voor hen is het een mooie prestatie als ze bijvoorbeeld met twee vrouwen een maaltijd voor 60 personen op tafel zetten. Dan zijn ze met recht trots op zichzelf.” Nenny voegt toe: ,,En ze kunnen echt heerlijk koken.”
Het ontbijt blijft, ondanks dat de vrouwen vanuit allerlei windstreken nu hier zijn, gewoon Nederlands. ,,Dat past het best bij de mensen die straks de route komen lopen. We denken aan een ontbijtbuffet, net voor de ceremonie begint. We zorgen dat er genoeg keuze is én dat er ook het een en ander overblijft voor een lunchpakket wat de pelgrim zelf samen kan stellen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat mensen met een goed gevulde maag op pad gaan en genoeg bewaren voor onderweg.”
De combinatie Ontbijtjes en Vertrekceremonie gaat € 12,50 kosten en zal eens per maand plaats vinden. Het ontbijt is biologisch, vegetarisch en zoveel mogelijk van producten uit de buurt.
Marlies Rothoff