Doreen Arends woont in de buurt van Elst, in de nabijheid van de weilanden en de Rijkerswoerdse Plassen binnen handbereik. Ze is een verwoed wandelaarster. Als één van de eersten ging zij op pad met Wegen van Zegen. Een goede reden om haar eens te spreken over haar ervaringen tot nu toe.
Doreen hoorde van de route via een wandelvriendin, die ze kent van een wandelgroep op social media. In werkelijkheid hebben ze elkaar nog nooit ontmoet, maar ze hopen dat dit binnenkort verandert. Dit is niet de eerste pelgrimsroute die zij loopt. Doreen had met haar moeder al de Walk of Wisdom gelopen. Wegen van Zegen komt als het ware door haar achtertuin, dus het was een mooie gelegenheid om deze route met haar man te gaan lopen. Ze bestelde de wandelgids meteen bij haar vaste adres in Arnhem en – ook al komt de gids officieel pas op 15 mei uit – had ze de gids al snel in huis. De bewegwijzering is dan nog wel niet in wording, maar met het boekje, de kaartjes en GPS is de route prima te lopen.
Tot nu toe heeft Doreen de twee etappes gelopen: van Elst naar Driel en van Elst naar Huissen. Ze is erg blij met alle beschrijvingen in de gids. Ze vertelt: “Uit de familieverhalen wist ik dat wij een band hadden met Huissen-van ’t Zand. Je denkt er verder niet over na. Nu weet ik via het gidsje waar dat ‘van zand’ nu eigenlijk vandaan komt. Ik zag tot mijn verrassing dat Huissen-Zand zelfs een eigen kerk heeft. Dat vind ik leuk. Ik ken zelfs mensen die wandelgidsen kopen, puur alleen om de beschrijvingen van de streek die erin staan. Zo kom ik vaak op mijn fiets bij voormalige tabaksschuren langs, zonder het mij te realiseren dat het tabaksschuren zijn en welke geschiedenis daar achter zit. Door deze route en het boekje lees en leer ik dingen, die ik niet wist over mijn eigen leefomgeving. Het zijn dingen die je je hele leven al hoort, maar nu lees je wat meer over het hoe en het waarom.”
De route voert voor Doreen over bekende paden. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat je soms niet snapt waarom je een bepaalde kant wordt opgestuurd. Gelukkig blijkt verderop de keuze dan wel weer logisch te zijn. Maar soms kan het ook leuke inzichten geven. “Mijn oma liep vroeger ook veel. Zo liep ze de Nijmeegse Vierdaagse, maar ze liep ook vanaf Westervoort naar haar zus in Driel, met een tussenstop bij mij thuis. Ik realiseerde me dat ik nu eigenlijk letterlijk in de voetsporen van mijn oma loop.”
De route gaat niet overal over landweggetjes en rustige paden. Het is een kunst om in het drukke Nederland de verschillende kerken en kapellen op de route op een logische manier met elkaar te verbinden, en dat betekent soms drukke wegen. Dat vindt ze wel jammer, maar niet te vermijden. Daar staan ook rustige stukken tegenover, zoals het mooie stuk tussen Driel en Elst. Dit stuk van de route voert langs de Linge en allerlei zegen. Volgens Doreen, tot nu toe het mooiste stuk van de route.
Wegen van Zegen is een pelgrimsroute, een route langs kerkelijk erfgoed. Doreen vindt dit een heel goed idee. Ze ervoer dat ook bij de Walk of Wisdom. Als je samen met iemand loopt, kom je automatisch tot gesprek. En je ontmoet ook andere mensen op de route. Het wandelen leert je de kleine dingen te zien. Ook op drukke stukken, met veel verkeer, kom je tot rust bij kerken en kapellen. Soms verrassende kapellen, zoals de Kapel van Maria van de Betuwe waarvan ze het bestaan niet eens wist. Ze denkt dat veel mensen een behoefte hebben om tot rust te komen. “Je ervaart dat vooral als je een aantal dagen achter elkaar loopt. Dan kom je echt los van alles en kun je je gedachten op een rij krijgen. Wandelen kan rust brengen, je ziet van alles, je gaat even een kerkje in. Dat kan ik iedereen aanbevelen. Ik loop ook het Krijtlandpad in Limburg. Wat mij daar treft is dat in veel kerken de Bijbel openligt, of allemaal bladen op displays achter in de kerk, en dat de tekst van de dag zo kan raken aan de actualiteit. In de kerk ligt er ook altijd een boodschap voor je klaar”.
Doreen kijkt uit naar de route vanaf Huissen, die voor haar door onbekender gebied voert.
Ik wens Doreen veel succes en wandelplezier met de rest van Wegen met Zegen.
Marga Zwiggelaar